Hva bør du se etter når du velger kostholdsplan?

Balanse Kosthold Kostholdsplan Kostholdsveiledning

Millioner av mennesker verden over deler det samme ønske om å få et bedre kosthold. Deres grunner spenner seg fra "bare et ønske" til å prøve og kurere en dødelig sykdom, eller det er moralske grunner eller et ønske om å gå ned i vekt som ligger bak. Uansett hva grunnen er, burde du gjøre dine undersøkelser om hva helse og ernæring angår, før du bestemmer deg for hvilken kostholdsplan som er riktig for deg. Når du gjør ordentlige undersøkelser, vil det ikke bare lede deg til den riktige retningen for mat du bør spise, men det vil også styre deg unna den maten du burde unngå. Og resultatet er at du kommer til å følge din nye kostholdsplan på lang sikt, og dermed få vekttap som varig gevinst.

En ting du er nødt til å se opp for, er mangel på balanse. For eksempel, markedet er fylt med dietter som utelukker hele kategorier av mat. Mens det er fornuftig å redusere nivået på mettet fett du forbruker, er det en tvilsom praksis å kvitte seg med karbohydrater fullstendig. Det er greit å spise fettholdige matvarer, karbohydrater og proteiner i balanse. Faktisk burde du være skeptisk til de såkalte sunne kostholdsplanene som påstår noe annet.

Når det gjelder fett, bør du begrense inntaket av mettet fett, og prøve å eliminere bort menneskeskapt transfett fullstendig (Det finnes naturlig forekommende transfett, og disse er overhodet ikke så ille som det hydrogenerte transfettet) Det beste er å velge flerumettet og enumettet fett, selv om du ikke burde overforbruke dette heller.

Karbohydrater har fått stor oppmerksomhet senere år. Dette skyldtes hovedsakelig grunnet ulike former for lavkarbo-dietter. Ja, det er mulig å gå ned i vekt med en lavkarbo diett, men det kan være risikofylt hvis man følger den strikte varianten slavisk over tid. Dessuten kan ikke en slik diett betraktes som et langvarig sunt kosthold på grunn av mangelen på balanse på grunn av elimenering av matvarer. Imidlertid er ikke alle karbohydrater laget likt. Du burde eliminere bort enkle og "raske" karbohydratersom som finnes i hvitt brød, hvit ris, pasta og sukker, og erstatte dem med sammensatte karbohydrater som finnes i hele korn, grønnsaker og noen frukt.

Proteiner er kinkige, fordi det er mange kilder som inneholder et høyt nivå med mettet fett. For eksempel har biff mye proteiner, men mange stykker har høyt innhold av mettet fett. Kylling derimot har noen stykker som har lavere fettinnhold enn andre, så velg hvitt kjøtt for å være på den sikre siden. Den beste kilden til proteiner er bønner og linser, da de har et høyt innhold av proteiner og fiber, og samtidig et lavt fettinnhold.

Å ha et sunt kosthold, innebærer ikke at du aldri kan nyte favorittmaten din igjen. Langt derifra. For det første er det utallige sunne alternativer for de fleste matvarer. For det andre er nøkkelen å nyte slik mat i moderate mengder en gang i mellom. Hvis du spiser mindre av usunn mat og mer av den sunne maten, er du på veg i riktig retning. Men hvis du nekter deg selv mat du liker, risikerer du ganske enkelt å gå tilbake til et usunt kosthold når dietten tar slutt. Det handler om å etablere varig livsstilsendring, hvor man gjennom dagen velger sunt og balansert uten at følelsene sine eller sine omgivelser styrer ens matinntak. Vi mennesker tar uttallige valg per dag, og valg vedrørende mat er en av dem. Det er derfor viktig at vi holder hodet kaldt i en hektisk og stressende hverdag, og tenker på hva som er godt og sunt for kroppen vår, og hva vi fysiologisk trenger, og ikke hva vi er "fysen" på eller hva vi tyr til når vi møter motgang. Livsstilsendring tar tid, og er ikke gjort i en håndvending. Vi må derfor ikke gi opp når vi møter motbakke, men istedet kjempe videre til vi oppnår varig livsstilsendring. Balanse er Nøkkelen, så vær Smart - Ta sunnere valg allerede i dag! 


Eldre poster Nye poster


Legg igjen en kommentar